50

Posted on 7 oktober 2015


Vandaag ben ik vijftig. Ik vier het groots, in het klein. Ben niet zo van de massale feesten, heb liever een goed gesprek met een goeie pot bier ertussen, één op één of twee. Dus dat komt allemaal nog wel, op z’n tijd. Ik ben nog een heel jaar vijftig.

Geef wel een klein feestje. Met degenen die me het meest na staan – mijn kinderen, hun moeders, mijn moeder en zus, ‘aanhang’ voor zover aanwezig, en mijn liefste en haar zoon.

Fuckin’ vijftig! Ik heb het 49 jaar lang kunnen vermijden, maar het zwaard is gevallen. En ik voel me nog zo jong, ben nog zo’n jochie. Middelbare leeftijd. Over the hill. Zou opa kunnen zijn, man wat een toestand. Lijden moet je niet ontkennen.

Ik kijk met diepe dankbaarheid en ontroering terug. En dat mag, als je vijftig bent, terugkijken. Terugkijken en reflecteren – wat heb je gedaan, waar sta je, wat de f* ben je mee bezig, en wat wil je nog tot stand brengen? Dankbaarheid en ontroering. Als ik vijf steekwoorden moest geven die voor me leven, dan zijn het die twee. En verder liefde, inzet en toewijding. Dat vat het wel samen.

Liefde waar ik niet goed in ben. Of was. Gaan we zien. Liefde voor mijn kinderen waar ik wel goed in ben, volgens mij. Maar geloof me niet op mijn woord en vraag vooral mijn kinderen zelf. Zij weten het beter. Toewijding en inzet komen voort uit liefde, liefde uit toewijding en inzet. Voor alles. Voor Mariko, Tom en Jeroen. Voor zen. Dankbaarheid en ontroering in het besef van wat een schoonheid, wat bijzonder allemaal. De diepte van de beoefening en de kracht van de traditie. Drie kinderen die van zichzelf al de tranen in mijn ogen brengen, en dan ook nog allemaal zo eigen zijn en op hun beurt zo toegewijd aan wat hen drijft – een zegen.

Het mag ook best een beetje religieus klinken trouwens. Zegen is niet zo gek.

Dankbaarheid voor wat er is, en omdat ik daar nog bij ben. Dat we samen zijn, dat ik mijn kinderen groot zie worden en zelfstandig en ze m’n liefde kan geven.

Alles, álles waarvan ik droomde als jochie is volbracht. Het was ook maar één ding, dus dat is niet zo moeilijk. Nu nog rijpen en delen. Daar komen twee nieuwe steekwoorden op – geduld en vertrouwen. Dat is een heel zachte, onzichtbare inzet. Een inzet om het te laten groeien en verdiepen, uit zichzelf.

Daar heb ik dan nog wel een jaartje of twintig, dertig, veertig voor nodig, dus tegen de tijd dat ik niks meer kan, ben ik er klaar voor. Mooi geregeld.

Vanavond vier ik met m’n lief. Dat is allemaal nog heel spannend. Dus als je een verjaardagswens hebt, doe dan maar dat dat goed komt. Maar voel je niet verplicht.

 

25 Comments

 1. Potvolblomme, vieftig!!
  Heb een goeie dag, blijf een jochie en ik wens je toe dat het vanavond goed komt.
  _/\_

  Post a Reply
 2. He Ron, van de liefde ken ik je niet. Wel van de passie, waar je voor gaat.
  Met je hele hebben en houden! Wie passie zaait zal liefde oogsten. Heb een mooi oogst feest vandaag!

  Post a Reply
 3. Ik hou van je. Je schrijven ontroert me. Fijne dag en vooral een goede avond.
  Tot zaterdag. Liefs

  Post a Reply
 4. Ha Ron, gefeliciteerd! Goed verhaal (je kan wel merken dat je de 50 inmiddels al hebt bereikt ;-). Ik hoop van harte dat het helemaal goedkomt vanavond of anders een andere avond. Fijne dag!

  Post a Reply
  • Hee, dankjewel Alex. Spreek je maandag! 🙂

   Post a Reply
 5. Van harte!

  Wil je weten of je er nog genoeg leven in je zit, sla dan deze man van (toen) ruim zestig maar eens gade.

  If he’s too loud, you’re to old!

  Post a Reply
 6. Ha die Ron,

  Gefeliciteerd Ron! Ik ben vorig jaar 50 geworden dus ik weet een beetje hoe je je voelt. Je bent wie je bent maar je wordt je dan soms even bewust dat “op de meetlat” gezien je al een heel stuk gehad hebt. Is dit het nu? Het is een vraag die je jezelf natuurlijk elke kan kan stellen. En meestal is het antwoord dan bevredigend…

  Ik weet nog hoe jij als jochie was en die drie jaar dat ik jou toen heb meegemaakt waren mooie jaren waaraan ik nog vaak denk.

  Groetjes,

  Fons

  Post a Reply
  • Hee Fons! Dankjewel voor je bericht. Ja, het antwoord is positief. En die laatste drie jaar VWO, laten we daar maar eens een biertje op drinken :-).

   Post a Reply
 7. Dag Ron,

  ik heb voorlopig enkel gelezen dat je vandaag 50 geworden bent en dat je dat deze avond gaat vieren met je vriendin. Bij deze wens ik je een hele fijne avond toe en veel mooie momenten dit jaar alsook leuke interessante posts op je fantastische site, waar ik elke keer opnieuw enorm van geniet ! gassho _/\_

  Post a Reply
  • Hoi Nico, dankjewel! Goed te horen dat je de posts de moeite waard vindt. Hartelijke groet!

   Post a Reply
 8. Dat is een goed begin, Ron
  Zijn niet alle Zen-meesters van die ouwe mannetjes, met een stok en zo?
  Een plezierige dag vandaag, met degenen die je na zijn

  Joop

  Post a Reply
  • Hoi Joop, ja, nog een lange weg te gaan! 🙂 Dankjewel.

   Post a Reply
 9. Gefeliciteerd Ron! Zelf ben ik al heeeeeel lang vijftig & ik vond het heerlijk om vanaf die leeftijd ongegeneerd te mopperen op van alles en nog wat. Als een Grumpy Old Man. Niet altijd natuurlijk – daar is het leven te mooi & belangrijk voor – maar soms is dat heerlijk. Aanrader! :)))))

  Post a Reply
  • Hee Martin, ik ga dat zeker misbruiken, dank voor de tip! 🙂

   Post a Reply
 10. Moge het (allemaal) goedkomen ;o)
  Over the hill is where the view is.
  ;o)

  Post a Reply
 11. Hej Ron, besser spät als nie – von Herzen alles Gute zum Fünfzigsten, willkommen im Club 🙂 und Danke für das Teilen Deiner Gedanken dazu Antje aus Bonn

  Post a Reply
 12. Jeemig Ron, ik kijk eens een poosje niet naar je site en jij wordt stiekum gewoon 50… en dat op een dag na mijn verjaardag nog wel. Nou, alsnog: Gefeliciteerd man!

  groet,
  Fred uit Ede

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ twenty seven = thirty one

wordpress analytics