Fuck toya, drink bier

Posted on 21 december 2016


Laatst op FB zag ik een post van iets met zen. Gelukkig weet ik totaal niet meer van wie of van welke groep, dus ik kan weer eens ouderwets bashen zonder aanzien des persoons. Mocht je aanstoot nemen, kom maar op met je ‘zonder oordeel’ enzo. Ik ben er helemaal klaar voor.

Die post dus, dat was een foto met sushi en sake, en er stond iets bij als: ‘Toya! Sushi en sake in de zendo!’

Toya is het zonnewendefeest, dat in Japanse zenkloosters altijd kort voor kerst gevierd wordt.  Met goed eten (vlees!), veel teveel drank en de hele boel op z’n kop.

Dus toya met sushi en sake in de zendo. Stoer man. Maar waarom in godsnaam, in een zendo in Nederland? Want a. toya doe je niet in de zendo maar in het eetgedeelte bij de keuken (jikido), b. we zijn hier niet in Japan dus hou nou toch eens op met het kopiëren van de vorm met je jurk en je slabbetje, je Japanse naam en je eetkommetjes en -stokjes, je sushi en je sake. Als je zo nodig toya moet doen in plaats van kerst, zuip dan gewoon bier en eet biefstuk, en c. als je toch zo nodig de boel op z’n Japans wil doen, hou dan je mond, ga er niet over lopen kirren maar doe het in het geniep, net als iedere rechtgeaarde Japanse monnik. Check voor de alomtegenwoordigheid van het geheim (naisho) in het Japanse sociale verkeer de Japanse conceptenhonne’ – je oprechte gevoelens, je feitelijke gedrag, versus ‘tatemae’, dat wat je van de buitenkant laat zien, sociaal wenselijk gedrag. Misschien weten we het wel, maar als niemand het heeft gezien, is het niet gebeurd. Het laatste wat je doet is met die bacchanalen te koop lopen.

Ik wens iedereen een supertoya. Zuip je klem, eet veel vlees, en als je morgen op je werk komt, doe alsof er niks gebeurd is, dan is je baas ook blij.

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sixty seven + = seventy seven

wordpress analytics