Honderd dagen geen zen

Posted on 28 maart 2015


Nog geen honderd dagen geen zen, en de club is misschien nu al niet meer weg te denken uit het Nederlandse zenlandschap. Al was het maar om de naam. Hierna komen namen waar het woord zen niet meer in voorkomt. Verfrissend!

De start is geweldig. Geen zen ontwikkelt zich voorspoedig volgens het schillenmodel. Vergelijk het met de aarde. Een stevige kerngroep van een man of zes die er (bijna) iedere week is, een groep mensen die een druk leven hebben maar komen zo vaak ze kunnen, en nog wat mensen die gewoon een beetje nieuwsgierig zijn, ver weg wonen, of andere excuses hebben om zich niet al te vaak in het hol van de leeuw te begeven. Allemaal even prima!

Ook het curriculum is in die drie maanden al prachtig uitgekristalliseerd. De geoefendengroep op woensdagavond is de basis. Mensen zonder zitervaring kunnen gratis, vrijblijvend en zonder gevaar voor eigen leven kennismaken, op de eerste woensdag van de maand én tijdens de introductiecursus vanaf 9 september dit jaar (9/9, da’s makkelijk onthouden).

Met regelmaat komt er een gastspreker uit de verre buitengewesten naar geen zen om hier een verpletterende indruk achter te laten. We hadden al Guus van Osch uit Flakkee, aanstaande woensdag komt Toon Fugers, uit Hengelo. Wil je ze horen, kom gewoon. Een vrijwillige bijdrage is welkom, maar jij bent dat nog meer!

Dus, volledig open voor iedereen. En met een focus op intensieve training. Daarom hebben we bijvoorbeeld drie 24-uurszitten gepland, gegroepeerd rondom de sesshins met Jeff Shore. Kun je de boel een beetje bijhouden, als je wilt, ter voorbereiding en verdieping. Kijk, zendagen worden er al genoeg georganiseerd, dus dat hoeven we niet te doen, daar zijn anderen veel beter in. Geen zen wil net een stap verder gaan. Liefst de definitieve stap natuurlijk, vol de diepte in. En dat kan dus, bij geen zen. Trouwens, het kan overal, dus pin je er niet op vast. En ook daarbij is iedereen welkom, ongeacht waar je ‘normaal’ zit, wie je ‘leraar’ is en andere zonden uit het verleden.

Tenslotte en niet te vergeten de tiesjurte. Dat is ook weer een razendsnelle actie gebleken. We hebben ze, ze zijn in Royal Blue met witte opdruk (een foutje van de drukker…) en binnenkort ook in Royal Blue met zwarte opdruk (tja, dan maar direct optimale keuzevrijheid). Je kunt ermee voor de dag komen, ze zijn onweerstaanbaar enigmatisch en toch ook mysterieus… Scoor er één als je eens langskomt om te zitten, of krijg er één als je al meedoet of je opgeeft voor een kwartaal. Vooralsnog frikking zeldzaam, dus onbetaalbaar voor maar 7,50 euro!

Nou, dat was het wel weer even. Nu aan de slag met Hakuin’s commentaar op de hartsutra, voor het leesclubje van maandag. Niet georganiseerd door geen zen, maar daarom nog niet minder leuk.

Fijn weekend.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ten ÷ one =

wordpress analytics