Zenscam

Posted on 30 juli 2017


Temidden van al het seksuele geweld zouden we de kleine criminaliteit in Zen zomaar over het hoofd kunnen gaan zien. Gelukkig zijn er mensen die scherp blijven!

Een zenvriendje van me schreef na m’n voorlaatste blogpost: ‘Ah Ron, ik zie dat je eindelijk Boeddhistisch leraar bent! Cool, kan ik bij jou in de leer, ik wil graag overdracht!?’

Ik ben daar altijd voor in en heb een schappelijk voorstel gedaan:

‘Fred! Met excuses voor de late reactie! Zeker kan dat! Kom gezellig langs, wij komen daar wel uit. Keuze uit de volgende volwaardige zentitels: Roshi, Zenmeester, Osho, Dai-Osho en Sensei. Alles inclusief certificaat van echtheid, exclusief bijbehorende slab. Kleuren: goudbrokaat, zilverbrokaat of platinabrokaat (nieuw!). Alles alleen cash of bitcoins. Je bent echt geknipt voor het zenleraarschap! Ik zie je snel.’

Maar wacht! Ik zag een kans! Voor mijn geestesoog verscheen een verdienmodel en mijn fysieke ogen toonden plots dollartekens. Snel heb ik de uitwisseling op Facebook geplaatst en er een stevig schepje bovenop gedaan.

‘Mochten er meer mensen interesse hebben, de dharma is oneindig, dus er is genoeg voor iedereen. Reageren bij voorkeur via pb. Offertes binnen 14 dagen en exclusief eventueel meerwerk in de vorm van sutrarecitatie en het zwiepen met waterkwastjes.’

Er bleek zorgwekkend veel belangstelling!

Een greep uit de reacties en mijn zakelijk verantwoorde antwoorden. Vanzelfsprekend sta ik persoonlijk in voor de bescherming van de door mijzelf verzonnen titels en lineages en van mijn wereldlijk succes met de boeddhadharma.

 

V. Oh had ik dat eerder geweten. Mooie bestemming voor mijn vakantiegeld.

A. Jazeker, een bestemming met méér dan eeuwigheidswaarde. De dharma gaat tenslotte nooit verloren, zelfs niet als het universum ontploft. In dat perspectief gezien een zeer geringe investering met een ongekend hoge return-on-investment!

 

V. Shit, en daar kom je nu mee.

A. Ja, alles op zijn tijd en het is nooit te laat. Elke dag een goede dag, elke titel een titel die zijn waarde zal bewijzen! Een persoonlijke en maatschappelijke aanwinst van formaat!

 

V. Heb je geen goedkopere? Ik vind lichtgroen wel mooi. En ik ben nog al klein van stuk, dus daiosho?

A. Als je wat klein van stuk bent, zou ik zeker Dai-Osho overwegen, dan kijken de mensen alsnog tegen je op. Lichtgroen is zeker mooi en ook kwalitatief hoogstaand, maar past helaas meer bij een aspirant-titelhouder. Zou dat om die reden echt ten stelligste afraden, dan wordt je alsnog niet serieus genomen. Een te vermijden situatie. Mogelijk kunnen we iets doen met geoxideerd koperbrokaat, maar dit dan liever niet aan de grote klok hangen vanwege het gevaar van titel- en parafernalia-erosie. Beste even verder via pb!

 

V. Is er ook de mogelijkheid om geld terug te krijgen als het toch niet zo geweldig is?

A. Refunds en restituties zijn helaas niet mogelijk. Eens gegeven blijft gegeven. Dat geldt uiteraard ook voor de waardevolle en begerenswaardige titels. Die zijn door onafhankelijke specialisten uitputtend getoetst en hebben de zwaarste testsituaties doorstaan. Je zult zeker geen spijt krijgen, zolang je jezelf maar blijft voorhouden dat het toch wel echt heel bijzonder is en het geld echt  meer dan waard!

 

V. Meerwerk, ik vermoed een addertje onder het gras. Wat kost het per koan? Korting bij fikse bestelling? Groepskorting?

A. Zeg maar gerust een boa constrictor onder het gras. Meerwerk kan oplopen tot vele malen de basisprijs. Maar dat wordt in de regel pas gaandeweg duidelijk en dan is er in feite niet echt meer een weg terug. Eenmaal begonnen aan het koantraject bijvoorbeeld, wordt de hebzucht steeds groter en wil je uiteindelijk toch het hele ding aan je verzameling toevoegen. Kortingen alleen tegen meerprijs, omdat ze in feite afbreuk doen aan het unieke en tijdloos waardevolle karakter van de titels!

 

Nou ja, enzovoort enzoverder. Dolle pret natuurlijk, ff tussendoor. Maar, zoals ik ook op Facebook al concludeerde, alle gekheid op een stokje. Er is een grote zenclub in Nederland die drijft op dit verdienmodel. Goed om daar af en toe even bij stil te staan. Het kan je zomaar gebeuren dat je daar in de beginnerscursus zit en de ‘leraar’ van dienst naar je toe komt en vraagt of je het zenleraar-traject wilt gaan doen. Kost 270 euro per maand, exclusief boeken en sesshins. Honderden mensen zijn al in deze scam getrapt, misschien uit onwetendheid, misschien meer nog uit spiritueel hedonisme.

Volg maar niet in hun voetsporen, maar zet je gewoon oprecht in op je zenweg.

 

* Foto: aangevreten paddenstoel

13 Comments

 1. Ik moet zeggen je cynisme heeft humor. Maar volgens mij ligt er altijd pijn aan ten grondslag. Je zou ook kunnen zeggen, “Zen.nl gewoon niet doen mensen.” Maar je gebruikt nu veel woorden waarmee je iedereen bereikt die dít al weet. De mensen die dít niet weten bereik je zo niet. De vraag is dus, ‘Wat wil je met deze tekst bereiken?’

  Post a Reply
  • Dankjewel. Je hebt geen idee wie hier allemaal komen! En ja. Of zoals ik vandaag las over de late night shows in de VS die Trump op de hak nemen: ‘If they weren’t laughing, they’d be crying’.

   Ik denk niet na over wat ik met een tekst wil bereiken, ik schrijf wat ik te schrijven heb. Je mond houden is niet zo mijn stijl.

   Post a Reply
   • Wie heeft je gevraagd je mond te houden? Ik in ieder geval niet.

 2. hoi ron, vorige week heb ik een klant in de winkel gehad die z’n gehuurde fiets afrekende met een boeddhistische creditcard. Van een boeddhistische creditcardmaatschappij dus. Er is een markt voor en als mensen erom vragen, dat kun je dat toch gewoon geven? Het is niet zo erg, er is plaats voor iedereen (behalve voor misbruikers natuurlijk) en het boeddhisme zelf kan wel tegen ‘n stootje. Of het gaat te gronde aan z’n eigen bullshit natuurlijk maar dan is het ook niet erg.

  Post a Reply
   • Uitstekend advies, I like!

   • Wacht, ik schreef “uitstekend advies” (going underground) maar dat zou neerkomen op quietisme. Dat doen we dus niet! Zeg het ze, Ron! Tot gauw!

 3. Ik las even “zen-zweepjes.” Maar je had het over “sutra-recitatie”…

  Post a Reply
 4. In zijn boek The Art of the Deal schreef Donald Trump in 1987:

  „Mensen willen geloven dat iets het grootst, prachtigst, spectaculairst is. Ik noem het een waarheidsgetrouwe hyperbool. Het is een onschuldige vorm van overdrijving, en een effectieve vorm van promotie.”

  Niks aan te doen, dus. We want to believe. Helemaal zonder wensdenken zen beoefenen lukt gewoon niet.

  Post a Reply
 5. Volgens mij heeft Zen.nl helemaal niks met zen te maken.
  Net zo min dat soto zen priester worden en een mooi gewaad dragen, of in Japan te hebben gestudeerd, de sutra’s uit je hoofd kunnen reciteren, Dogen kunnen citeren, enz, iets met zen te maken heeft.
  Ik dacht te hebben begrepen dat zen vooral gaat over verliezen: winnen is verliezen, verliezen is winnen. En dat vind ik al een heel ingewikkeld.

  Bij de woorden van Kodo Sawaki: “Gain is delusion; loss is enlightenment”
  Sawaki zei: Zen is good for nothing. Misschien heeft RR dat wel heel goed begrepen en gedacht laat ik er dan maar geld mee verdienen.

  Mooi toch hoe ik Sawaki gebruik. 🙂

  Post a Reply
  • Dat denk ik ook telkens, dat dat niks met zen te maken heeft. Zen is good for nothing vind ik erg mooi. En ik weet er niet alles van, maar Sawaki in WOII, daar is wel eens wat consternatie over geweest.

   Post a Reply
   • Dat klopt, komt door het book van Victoria, Zen at War, blijkbaar zijn de experts het er over eens dat het allemaal wel meevalt met Sawaki.

    Hoe dan ook, een interessante persoonlijkheid met een grote hekel aan geinstitututionaleerd Zenboeddhisme. Denk dat ik daarom wel een beetje fan van hem ben.

    Nog een kleine quote van hem:

    “The eyes don’t say, “Sure we’re lower, but we see more.”
    The eyebrows don’t reply, “Sure we don’t see anything, but we are higher up.”
    Living out the buddha-dharma means fulfilling your function completely without knowing that you’re doing it. A mountain doesn’t know it’s tall. The sea doesn’t know it’s wide and deep. Each and every thing in the universe is active without knowing it.
    The bird’s singing and the flower’s laughter appear naturally,
    completely independent from the person sitting in zazen at the foot of the cliff.
    The bird doesn’t sing in honor of the person in zazen. The flower doesn’t blossom to amaze the person with her beauty. In exactly the same way, the person doesn’t sit in zazen in order to get satori. Every single being simply realizes the self, through the self, for the self.”

 6. Olaf (kan niet meer onder jouw reactie) – dacht dat je vraag retorisch bedoeld was.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ninety ÷ = eighteen

wordpress analytics